Spouwmuurisolatie rendement: hoeveel kun je besparen?

Met een spouwmuurisolatie een rendement halen is het plan. We kunnen je vertellen: met een spouwmuurisolatie een rendement halen is goed mogelijk. Over het algemeen duurt het maar drie tot vijf jaar voordat je de kosten van het plaatsen van van deze vorm van isolatie hebt terugverdiend. Hierna blijf je natuurlijk doorgaan met het besparen van je kosten, vooral op je energierekening. Spouwmuurisolatie zorgt er namelijk voor dat je woning beter warm blijft, zodat je minder vaak je verwarming omhoog hoef te draaien. Dat bespaart je qua energie veel geld. Als je in een woning woont die tussen 1926 en 1980 gebouwd is, is de kans aanzienlijk dat je over een spouwmuur beschikt. Via spouwmuurisolatie een rendement behalen is in dat geval mogelijk. Het hebben van een spouwmuur heeft namelijk een impact op je energiekosten. Hieronder vertellen we meer over spouwmuurisolatie en het rendement dat je hiermee kunt behalen.

Wanneer is spouwmuurisolatie nodig?

Er zijn tussen 1930 en 1980 vele huizen gebouwd die beschikken over een spouwmuur. Hierbij zijn twee muren aanwezig die via ankers met elkaar in verbinding staan. Hiertussen bevindt zich een lege ruimte. Dit is de spouw. Het doel van de spouw is om je woning te isoleren. De lucht die in de spouw stil staat heeft een isolerende werking, omdat de kou van buiten niet naar binnen kan komen. Helaas bleek in de praktijk dat spouwmuren niet de meest effectieve vorm van isolatie waren. De poreuze bakstenen en cement zorgen er alsnog voor dat koude lucht in de spouw kon circuleren. Het rendement van deze vorm van isolatie is dan ook nihil. Bovendien heb je niet alleen last van koude lucht, maar kan er ook vocht ontstaan in de spouw. In het slechtste geval kan dit leiden tot de vorming van schimmel. Om de werking van spouwmuren te optimaliseren, kun je er voor kiezen om hier isolatie in te laten plaatsen. Bij woningen na 1980 werd dit meteen gedaan. Als je in een nieuwer huis woont, is de kans gering dat je spouwmuurisolatie hoeft te laten plaatsen.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie je gemiddeld?

Stel dat je een woning hebt die voor 1980 gebouwd is. Er zijn spouwmuren aanwezig, maar aan je energierekening kun je aflezen dat deze muren nog niet zo effectief zijn als ze kunnen zijn. In dat geval kun je er voor kiezen om spouwmuurisolatie te laten plaatsen. Het laten plaatsen van spouwmuurisolatie is een investering waar kosten mee gepaard gaan. Er zijn een aantal factoren van invloed op de kosten van deze vorm van isolatie. Natuurlijk verschillen deze kosten per isolatiebedrijf, dus het is altijd een aanrader om offertes onderling te vergelijken. Maar ook factoren zoals het type woning dat je bezit en de oppervlakte van je gevel hebben invloed op de totale kosten. In de tabel hieronder laten we je de gemiddelde kosten zien van het plaatsen van spouwmuurisolatie. Dit zijn gemiddelde kosten, jouw kosten kunnen hier dus van afwijken. Factoren zoals het materiaal dat gebruikt wordt zitten hierbij niet inbegrepen.

Type woningGevel oppervlakteGemiddelde prijs spouwmuurisolatieJaarlijkse besparing op gas
Tussenwoning60 m2Minder dan 1.000 euroOngeveer 350 euro
Hoekwoning90 m2Ongeveer 1.300 euroOngeveer 450 euro
Twee onder één kap woning100 m2Ongeveer 1.500 euroOngeveer 525 euro
Vrijstaande woning150 m2Ongeveer 2.200 euroOngeveer 650 euro

Welke spouwmuurisolatie rendement kun je behalen?

Als je over een spouwmuur beschikt maar je toch vindt dat de energiekosten van je huis te hoog zijn, is het goed mogelijk dat de spouwmuren nog niet over isolatie beschikken. Isolatie plaatsen is een slim idee. Op jaarbasis bespaar je hierdoor een hoop kosten op je energierekening. De verklaring is simpel. De isolatie binnen de spouwmuren zorgt er voor dat je woning beter warm blijft. Hierdoor hoef je minder te stoken en bespaar je dus energie. Jaarlijks levert je dit een flinke besparing op. Door dit rendement heb je de kosten van het laten plaatsen van spouwmuurisolatie gemiddeld binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. Hierna blijf je gewoon geld besparen op je energierekening, maar dit rendement is voor jou. Gebruik je isolatiemateriaal met een HR++ waarde, dan zul je helemaal flink besparen op je energiekosten. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt.



Extra kosten besparen: een nog hoger spouwmuurisolatie rendement

Het plaatsen van spouwmuurisolatie is een investering. Met investeringen gaan nu eenmaal kosten gepaard. Alhoewel je weet dat je een prima spouwmuurisolatie rendement kunt behalen en dat je deze kosten binnen enkele jaren hebt terugverdiend, schrikken mensen soms nog wel eens van de kosten. Wist je dat er nog een manier is waarop je geld kunt besparen? Vanuit de overheid worden particulieren namelijk gestimuleerd om hun woning milieuvriendelijker te maken. Dit kun je doen door de CO2 uitstoot van je huis te verminderen. De overheid heeft als doel dat dit in heel Nederland plaatsvindt. Het plaatsen van spouwmuurisolatie is een manier om de CO2 uitstoot van je woning te verkleinen. Dit wordt gestimuleerd vanuit de overheid met een subsidie.

Het plaatsen van spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd door de professionals van een isolatiebedrijf. Over de kosten betaal je BTW. Deze BTW kan verlaagd worden waardoor je in plaats van de standaard 21 procent nog maar 6 procent BTW hoeft te betalen. Dat scheelt al een slok op een borrel. Maar vanuit de overheid kun je ook nog een subsidie ontvangen. Hiervoor zijn speciale subsidiepotjes gemaakt. Je moet hier wel snel bij zijn, want deze potjes kunnen leeg raken en dan loop je een mooie besparing mis. Zo wordt de CO2 uitstoot tegen gegaan en maak je jouw woning milieuvriendelijker. Bovendien profiteer je er zelf ook van dankzij de lagere energiekosten. Dat is nog eens een win – win situatie.

Zijn andere isolatie opties mogelijk?

Naast spouwmuurisolatie zijn er nog andere manieren waarop je jouw woning extra kunt isoleren. Zo bespaar je nog meer op je energierekening, verlaag je de CO2 uitstoot van je woning en is je huis algeheel milieuvriendelijker. Naast spouwmuurisolatie kun je ook kiezen voor dakisolatie, vloerisolatie, kruipruimte isolatie en andere soorten gevelisolatie. Voor sommige subsidies geldt dat je twee isolerende maatregelen moet nemen om hier kans op te maken. Het is dan ook aan te raden om je in te lezen over deze andere methodes en hiervan te profiteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *