Vochtproblemen in de spouwmuur en in jouw huis

We willen het allemaal voorkomen: vochtplekken in het huis. Zodra vochtplekken jouw huis binnenkomen, kan het veel problemen geven aan de constructie en de muren van jouw huis. Vochtplekken kunnen hout laten rotten, kunnen het behang of de verflaag verpesten, ze kunnen schimmels veroorzaken op jouw meubels en ze kunnen grote negatieve gevolgen geven op jouw gezondheid. Vochtplekken geven de mogelijkheid voor bacteriën, schimmels en ongedierte om te ontwikkelen. Als je een vochtplek in jouw huis hebt geconstateerd, is het belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen hoe en waar deze vochtplek is ontstaan. Een vochtplek kan door verschillende redenen opduiken. Het is mogelijk dat er een lek in een condensatie of leiding is, dat er vocht optrekt of dat het regenwater een weg naar binnen heeft gevonden.

Spouwmuurisolatie tegen vocht

Spouwmuurisolatie is een uitstekende oplossing om jouw energierekening te verlagen door jouw huis energiezuiniger te maken. Dit maakt het erg aantrekkelijk voor huiseigenaren, vooral gezien het feit dat er steeds meer subsidies zijn waarmee in aanmerking komende huiseigenaren de isolatie voor een groot deel betaald kunnen krijgen. Er kunnen echter problemen ontstaan als de installatie niet door een professioneel isolatiebedrijf wordt uitgevoerd ​​en de grootste bedreiging is vochtig. Allereerste is het altijd belangrijk dat je jouw woning dagelijks goed doet luchten. Dit zorgt er voor dat alle vochtigheid weg kan en dat bacteriën geen klimaat krijgen die hun groei doet stimuleren. Daarnaast kan een spouwmuurisolatie een groot verschil opleveren. Zonder een spouwmuurisolatie kan vocht gemakkelijk nestelen op verschillende hoekjes en plekken in de ruimte. Deze veranderen binnen korte tijd al in bacteriën en schimmels die erg lastig zijn om weg te krijgen. Een spouwmuurisolatie zorgt dat vochtplekken niet de kans krijgen om neer te slaan waardoor schimmels geen kans staan om te groeien.

Koudebruggen en vochtproblemen

Koudebruggen zijn vaak de boosdoener van vochtplekken. Iedere woning heeft een laag, zoals een dak, gevel of vloer, aan de buitenkant zitten die dient als een beschermlaag op de isolatie. Als er een breuk ontstaat in deze beschermlaag, kan de warmte die de isolatie normaliter vasthoudt weggaan naar buiten. Deze ontsnapping van isolatie en warmteverlies wordt ook wel een koudebrug genoemd. Dit kan niet alleen zorgen dat er nattigheid van buiten naar binnen kan komen, maar een koudebrug kan ook van binnenshuis problemen geven. Dagelijks wordt er maar liefst 10 liter aangemaakt in een huishouden, door bijvoorbeeld douchen, koken en het ademen. Dit vocht moet ook een weg naar buiten vinden, maar dit lukt niet altijd. Het is belangrijk om te zorgen dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten en dat je bijvoorbeeld tijdens het koken de deksel op een pan laat en de afzuigkap aanzet. Een huis kan geen luchtvochtigheidsgraad boven de 60% hebben. Een huis wat meer dan 60% heeft, kan slecht zijn voor de gezondheid van de bewoners en het constructie van de woning. Een goede isolatie, zoals een spouwmuurisolatie, kan dit probleem tegengaan.

Loopt mijn huis risico op vochtproblemen?

Het is belangrijk om, voordat je spouwmuurisolatie laat installeren, goed onderzoek te doen naar vochtproblemen in jouw huis. Je wilt namelijk dat vochtproblemen al zijn aangepakt voordat de isolatie in de spouwmuur gaat. Je kunt deze checklist gebruiken om het vocht risico van jouw huis in te schatten. Laat de installateur altijd weten wanneer je vochtplekken hebt gevonden. Deze specialisten kunnen jou helpen om het probleem op te lossen. Vraag elke potentiële installateur ook naar deze factoren. Vocht kan ontstaan ​​in eigendommen als er een combinatie van deze factoren is: Jouw huis wordt blootgesteld aan zware regenbuien door de wind. Jouw huis bevindt zich in een niet beschutte ligging, bijvoorbeeld niet beschermd door bomen of andere gebouwen. De buitenmuren zijn slecht gebouwd of onderhouden met bijvoorbeeld scheuren in het metselwerk of pleisterwerk. Regen kan de buitenmuur binnendringen, de spouw overbruggen en vocht overbrengen naar de binnenmuren, waardoor vocht ontstaat. Als er vocht in de spouwmuur wordt geconstateerd, gaan de installateurs kijken hoe ze dit kunnen oplossen zodat de spouwmuurisolatie nog steeds kan worden geplaatst.

Spouwmuurisolatie installeren door experts

Een spouwmuurisolatie die door professionals is uitgevoerd, heeft bijna tot geen kans om vochtproblemen in jouw huis te geven. De professionals doen namelijk een grondige inspectie van de staat van jouw huis en zijn gespecialiseerd in het installeren van de isolatie op de juiste manier. De belangrijkste reden van vochtproblemen nadat er spouwmuurisolatie is toegebracht, is een gebrek aan controles vooraf om zeker te zijn dat er geen probleem kan ontstaan. Spouwmuurisolatie vult de kieren tussen jouw stenen en zorgt ervoor dat jouw huis warm blijft. Als er echter een opening overblijft, blijft de koude lucht daar. In deze ruimtes hoopt het vocht zich op en na verloop van tijd zal het door je muren bewegen, mogelijk ook met zwarte schimmel. Bovendien verspreidt het vocht zich ook door de spouwmuurisolatie, waardoor het waarschijnlijk afkoelt en warmte onttrekt aan jouw woning. Het resultaat hiervan is dat het het tegenovergestelde doet van wat het zou moeten doen: warmte in huis houden. Dit probleem komt in de meeste gevallen voor wanneer iemand die onervaren is besluit om een spouwmuurisolatie zelfstandig uit te voeren.

Vraag verschillende offertes aan

Als jouw woning nog geen spouwmuurisolatie heeft of, als je al jaren spouwmuurisolatie hebt laten plaatsen, en geen vochtproblemen heeft gehad, dan is er geen reden om je zorgen te maken. Mocht je twijfels hebben over het risico van vocht in jouw woning of mocht je vochtplekken hebben geconstateerd, raadpleeg dan altijd advies bij jouw installateur. Een goed isolatiebedrijf zal tijdens de eerste inspectie mogelijke vochtigheidsproblemen onderzoeken.  Mocht je in jouw badkamer, of in een andere ruimte, vochtplekken hebben geconstateerd, is het erg van belang om dit tijdens deze inspectie aan te kaarten. Vraag bij verschillende isolatiebedrijven een offerte op zodat je de prijzen met elkaar kan vergelijken. Vraag ook meer informatie op over de service, garantieperiode en procedure die het isolatiebedrijf hanteert, zodat je op de hoogte bent van alle zaken. Als je niet zeker bent over de procedure, neem dan contact op met een professional. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *