Voordelen van een spouwmuurisolatie

Ondanks dat de Nederlandse winters minder fors zijn dan vroeger, wil je dat jouw woning voorzien is van een goede isolatie. Isolatie zorgt namelijk niet alleen voor warmte in huis, maar zorgt ook dat geluiden van buitenaf worden gedempt zodat je huis een kalme plek vormt. Huizen die niet voorzien zijn van een spouwmuurisolatie verliezen maar liefst 25% van de warmte die ze stoken. Als je jouw muren goed isoleert met spouwmuurisolatie kan je al 9 – 11 m3 aan gas in een ruimte verminderen. Over het algemeen is de investering van spouwmuurisolatie al binnen drie jaar rendabel en kan je beginnen met besparen. Dit laat al een van de grote voordelen van spouwmuurisolatie zien, maar er zijn nog veel meer.

Hoe wordt spouwmuurisolatie geïnstalleerd?

Om isolatie in de spouwmuur aan te brengen, moet een isolatiemateriaal worden geïnjecteerd. Deze kleine vezels worden ingebracht door gaten te boren met een diameter van ongeveer 16-23 millimeter met een afstand van één meter in de buitenmuur. Daarna wordt het isolatiemateriaal geïnjecteerd met behulp van speciale apparatuur. Om te voorkomen dat de vezels ontsnappen, wordt lijm gebruikt om het materiaal naar binnen te pompen. Dit materiaal heeft vanwege de vele voordelen de voorkeur boven wollen isolatie. Afgezien van de grootte waardoor kralen gemakkelijker te injecteren zijn, zelfs in de smalste holtes, passen ze gemakkelijk in de holtes omdat ze uitgespreid zijn.

Wanneer heeft je woning spouwmuurisolatie nodig

Als de spouw een opening heeft van minimaal 50 millimeter, heeft het de voorkeur om spouwmuurisolatie te gebruiken om het warmteverlies te verminderen. Ook als jouw huis 40 jaar geleden of langer is gebouwd, is de kans groot dat het niet voldoende is geïsoleerd, dus na-isolatie wordt al snel aanbevolen. Spouwmuurisolatie heeft een aantal grote voordelen, waardoor het populair is bij bouwers en huiseigenaren.

Het gaat warmteverlies tegen

Het grootste voordeel, en wellicht een van de belangrijkste, is dat spouwmuurisolatie kan zorgen dat warmte niet zomaar weg kan trekken. Dit zorgt er voor dat je in de winter een stuk minder moet stoken om jouw woning warm te houden. Vooral in de winterdagen wil je jezelf warm en knus voelen in huis en koude tocht en koude ruimtes horen hier niet bij. Spouwmuurisolatie kan dit voorkomen doordat de warmte die je stookt niet verloren gaat. Dit zorgt niet alleen dat je jezelf nog prettiger voelt in huis, het zorgt ook dat jouw energierekening flink zal dalen. Bijkomende voordelen van deze goede isolatielaag is dat je minder overlast van geluiden van buitenaf zal ervaren en dat in de zomerdagen die steeds heter worden, de kou dankzij de isolatie ook beter in huis blijft.

Voorkomt schimmelplekken op de muren

Schimmelplekken kunnen altijd opduiken in je huis. Je wilt het liever niet zien, maar de kans is er altijd. Als jouw woning voorzien is van spouwmuurisolatie wordt deze kans erg verminderd. Het kan namelijk schimmelplekken voorkomen. Water kan de buitenmuur passeren omdat het poreus is. Zonder spouwmuurisolatie kan de vocht van buitenaf vrij bewegen in de spouwmuur. De isolatie houdt deze beweging tegen, waardoor schimmels en vochtplekken wegblijven. Met de spouwmuur die geïsoleerd is, zal water ertussen worden opgesloten en zal het gewoon over de grond of boven de ramen lopen in plaats van door de binnenmuur te gaan en vocht binnen te laten. Met minder of geen vocht zullen er geen schimmels op de muren in het huis. Dit effect zorgt er ook voor dat jouw woning in de zomerdagen makkelijker fris blijft.

Het behouden van dezelfde ruimte

Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het zo fijn is, dat het ook in nauwe holtes naar binnen kan worden gepompt, zoals een spouwmuur. Dit is een interessant kenmerk van dit materiaal dat het voordeliger maakt dan andere materialen om te gebruiken. Bovendien, met het kleinere formaat, zullen boorgaten ook klein zijn, zodat de muren niet beschadigd worden en het ook gemakkelijk dicht te maken is. Tegenover andere isolatietechnieken, verlies je met spouwmuurisolatie geen waardevolle ruimte. De spouwmuur zit al geïntegreerd in de structuur van jouw woning, waardoor je in principe alleen de muren van binnen extra opvult. Andere isolatietechnieken vereisen het plaatsen van isolatie panelen op de binnenmuren, waardoor je gemakkelijk een aantal centimeters aan ruimte verliest.

Een lage energierekening

Huiseigenaren met geïsoleerde woningen besparen meer op energieverbruik doordat warmteverlies wordt verminderd. Hierdoor is de temperatuur binnen warmer en hoeven ze de verwarming niet aan te zetten. Kachels verbruiken meer energie, wat kan leiden tot hogere energierekeningen.

Goedkoper in kosten

Spouwmuurisolaties zijn gevuld met materialen die warmte-isolatoren zijn. Kleine vezels zetten uit dat zodra deze materialen naar binnen worden gepompt, zodat de installateurs de holte tussen de muren kunnen vullen. Ook zijn er andere materialen beschikbaar voor spouwmuurisolatie die niet duur zijn. Tegenover andere isolatietechnieken is een spouwmuurisolatie een goedkope investering die je al binnen drie jaar kan terugverdienen.

Vraag een offerte op

Het huis warm houden van binnen is niet alleen belangrijk voor het comfort, maar ook voor lagere energierekeningen. Een spouwmuurisolatie is een van de manieren om dit mogelijk te maken. Huiseigenaren zullen uiteindelijk zelf moeten overwegen of hun huis na-isolatie nodig heeft en of spouwmuurisolatie een voordelige optie voor hun is. Voordat je een erkend isolatiebedrijf gaat inhuren om deze klus voor jou uit te voeren, is het verstandig om offertes op te vragen van verschillende isolatiebedrijven. Dit geeft jou de kans om prijzen en voorwaardes van verschillende bedrijven in jouw buurt met elkaar te vergelijken, zodat je zeker bent dat je het goede bedrijf inhuurt voor de klus. Vraag ook je buren of andere bewoners om ervaringen. De kans is groot dat iemand in jouw straat al een spouwmuurisolatie heeft laten plaatsen. Zij kunnen jou ook in contact brengen met een vertrouwd isolatiebedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *